Faalangsttraining

Ben je nerveus als je een spreekbeurt moet doen? Voel je je gespannen wanneer je een toets of examen hebt? Dat is heel gewoon en nog goed voor je ook. Als je zenuwachtig bent, word je namelijk alerter, waardoor je beter kunt presteren.

Maar wat nou als je zo zenuwachtig bent dat je niet meer normaal kunt denken?
Dan zou je faalangst kunnen hebben. Faalangst is de angst om te mislukken in situaties waarin je wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld. … We spreken pas over faalangst als je zo door de angst voor mislukking gegrepen wordt dat je erg belemmerd raakt. Je weet dat je goed geleerd hebt, je kent de stof van haver tot gort, maar op de toets lijkt het niet meer in je hoofd te zitten: je blokkeert.

Faalangst kun je onderverdelen in:
Cognitieve faalangst: het presteren voor een toets of examen. De geleerde kennis kunnen produceren of toepassen.
Sociale faalangst: het spreken voor een groep mensen, bij een spreekbeurt bijvoorbeeld. Maar ook het aanspreken van (onbekende) mensen in alledaagse situaties of het contact maken met mensen.
Motorische faalangst: je bewegingsapparaat doet niet wat je wil. Denk aan een gymles, waarin je je erg onzeker voelt en letterlijk kunt verstijven.

Praktijk Aandacht Bij Leren biedt de faalangstreductie training ‘STERKerSTAAN’ aan. De training rust op drie belangrijke peilers:
* de R(ationele) E(motieve) T(herapie)
* de progressieve relaxatie volgens Jacobsen
* STERK STAAN oefeningen
Daarnaast wordt er gewerkt aan een positief zelfbeeld door gebruik te maken van verschillende  creatieve werkwormen. In de 8 sessies krijg je handvatten om beter te leren omgaan met je faalangst met als doel: STERKerSTAAN.
Voor tieners maken we gebruik van de methode ‘Lefgasten’.

Afbeelding: Pixabay